Grønn markedskommunikasjon

Det første vi tenker på når vi hører ordet markedskommunikasjon er kanskje den klassiske reklamen, men begrepet omfatter mer enn det. Markedskommunikasjon er gjerne satt sammen av flere ulike former for kommunikasjon, både enveis- og toveis-, for å påvirke kjøpsprosessen til bedriftens kunder. Om man har et ønske om å påvirke kjøperen til å velge et “grønt” alternativ, er det her en vil sette inn støtet. 

Vi kan gjerne si at all kommunikasjon mellom en bedrift og markedet er markedskommunikasjon, men den strategisk utviklede promosjonen og kommunikasjonen er utviklet for å overbevise, informere eller påminne potensielle kjøpere og stimulere reaksjoner og påvirke holdninger til produkter. De vanligste promosjonsformene er reklame, personlig salg og PR, og disse typene promosjon er på vei mot å bli mer personlig ved hjelp av utviklingen av sosiale medier. 

Bilde hentet fra unsplash.com

Hva er “grønn” markedskommunikasjon?

Grønn markedskommunikasjon krever at fakta og målinger må være etterprøvbare og riktige, og det gjør denne typen kommunikasjon mer krevende. Nettopp fordi denne typen kommunikasjon er mer komplisert, benyttes ofte co-branding med sertifiseringsmerker for å hjelpe å dokumentere miljøeffektene til et produkt eller en bedrift. Sertifiseringsmerker som Svanemerket, Nyt Norge, Miljøfyrtårn og Debios ulike merker benyttes derfor for å både dokumentere bedriftens miljøpåvirkning og veilede kundene til å finne disse produktene. Toros nye klodemerke for klimaavtrykk kan også bli introdusert til flere produkter. 

Grønnvasking 

Grønnvasking er markedskommunikasjon som på en uberettiget måte fremstiller en bedrifts produkter, mål og strategi som bærekraftig og kan ha negative effekter på bedriftens omdømme. En bedrift kan “grønnvaske” seg ved å bruke sin branding, merkevare og reklame til å fremme feil eller udokumenterbare påstander eller gjennom profilering, design og manipulering av analyser for å fremstille seg som miljøvennlig.

Kilder:
Nygaard, Arne. 2019. Grønn markedsføringsledelse. 1.utgave. Bergen: Fagbokforlaget.
https://www.toro.no/klodemerket/

3 kommentarer om “Grønn markedskommunikasjon

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *