Er det egentlig bærekraftig?

Etterspørselen av bærekraftige og miljøvennlige produkter øker kraftig i flere og flere bransjer, og gir forbrukerne nye og spennende produkter på markedet. Men hvordan kan man vite at disse produktene faktisk er bærekraftige, og at forbrukeren ikke blir manipulert av grønnvasking?

Grønnvasking av merkevarer eller produkter skjer ofte på grunn av manglende informasjon, manipulering av informasjon eller at informasjon blir holdt tilbake for forbrukeren. Når dette skjer kan man bli lurt til å kjøpe ikke-bærekraftige produkter, som man tror er bærekraftige, nettopp fordi man ikke får det fulle bildet av produktet. 

Du tenker kanskje ikke på hvordan livssyklusen til klærne du har på deg hver dag har vært, eller maten du spiser til frokost? Det er kanskje fordi et fåtall mennesker har stor interesse for dette, men kanskje også fordi ingen forteller oss det? At avokadoen du spiser til fredagstacoen krever 320 L vann om den blir produsert i Chile, og at dette skaper store tørker og kriser i landet fordi det er mangel på vann?

Blockchains

Ved å skape full gjennomsiktighet av forsyningskjeden kan man få vite alt om produktets livssyklus og hvor bærekraftig dette produktet er. Dette kan gjøres ved hjelp av blockchains, som er krypterte databaser som dokumenterer alle aktiviteter i en forsyningskjede. Informasjonen som blir lagret i blockchains kan deles med mange, men når korrekt informasjon har blitt registrert kan ikke denne manipulereres, endres eller slettes.

Denne teknologien gjør det da mulig for forbrukeren å spore produktet helt tilbake til råvaren. Om en da ønsker å vite hvor avokadoen du bruker i guacamolen din faktisk kommer fra, vil blockchains for eksempel ha registrert navnet på arbeideren som høstet frukten, hvilken plantasje den ble høstet fra og hvordan den ble fraktet til fabrikken eller grossisten ved hjelp av GPS og RFID. Blockchains kan også være nyttig i forhold til kvaliteten og holdbarheten til produkter siden en også kan loggføre temperatur og lagringsforhold under frakten.

Dette gir god dokumentasjon av faktisk kvalitet i forsyningskjeden, og vil avdekke ineffektiv drift, uetiske beslutninger og problemer knyttet til ikke-bærekraftig virksomhet.

BIlde hentet fra dreamziot.com.

Blockchains kan også brukes til flere ting enn å dokumentere bærekraftigheten til produkter. Teknologien ble først brukt til kryptovaluta som Bitcoin, men kan også brukes effektivt til økonomi og regnskap, deling av kritisk informasjon eller til backup av filer på datamaskinen. En kan også se eksempler på at teknologien brukes til å kartlegge bruken av reseptbelagte medisiner, samt i butikkjeders lojalitets- og medlemsprogrammer.

Kilder:
Nygaard, Arne. 2019. Grønn markedsføringsledelse. 1.utgave. Bergen: Fagbokforlaget.
https://www.dagbladet.no/mat/avokado-fjernes-fra-danske-butikker-etter-avsloringer—matte-ta-affaere/67434012
https://www.fool.com/investing/2018/04/11/20-real-world-uses-for-blockchain-technology.aspx
https://dreamziot.com/transforming-food-supply-chain-with-blockchain-and-iot/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *