Fundamentet til sterk vekst – Growth Hacking

Hva er Growth Hacking?

Growth Hacking er et begrep som brukes for strategier med hovedfokus på vekst. Disse strategiene brukes gjerne tidlig i oppstarten av bedrifter eller prosjekter, hvor målet er å vokse og skaffe flest mulig kunder eller brukere på kortest mulig tid. Med et minimalt budsjett.

Sean Ellis, som innførte begrepet, sa:

As a Growth Hacker, every strategy you execute, every tool you implement and every technique you develop should be informed by your desire for growth.

Det som gjør Growth Hacking så verdifullt er fleksibiliteten. Det spiller ingen rolle om du er et internasjonalt selskap eller et enkeltmannsforetak, Growth Hacking diskriminerer ingen og hvem som helst kan ta nytte av det.  

Ved å tilpasse seg kan du overleve konkurransen på digitale plattformer. Og med denne metoden kan du jobbe med begrensede budsjetter, ressurser og det du trodde var uoppnåelige mål og fortsatt skape konkurransefortrinn.

Bilde hentet fra neilpatel.com.

Hvem er Growth Hacker?

Omtrent hvem som helst kan være en Growth Hacker. Økonom, ingeniør, markedsfører. Spiller ingen rolle, bare de har rett fokus. På vekst. Eller på analyser som viser hva som faktisk har en effekt og fungerer.

En Growth Hacker bruker kreative og innovative, lav-kostnadsstrategier for å hjelpe bedriften med å oppnå og beholde kunder. Og enhver som er involvert i utviklingen av et produkt, en tjeneste eller en bedrift kan kalles en Growth Hacker.

Hvordan fungerer Growth hacking?

Vekst er avgjørende for alle oppstarter, og uten vekst «dør» bedriften eller prosjektet ut. Og det er derfor Growth Hackere fokuserer på akkurat dette. Growth Hacking handler om å finne ut hva som gjør at du vokser, og se etter måter å få det til å skje med vilje.

Mange oppstartsbedrifter bruker «pirattrakten» til Dave McClure. Den består av anskaffelse, aktivering, oppbevaring, henvisning og inntekter (AARRR). Men poenget er å få besøkende, gjøre besøkende til brukere og gjøre disse fornøyde for å beholde de.

Erstatter Growth Hacking digital markedsføring?

Nei. De er derimot knyttet sammen! Bakgrunnen for både Growth Hacking og tradisjonelle digital markedsføring er vektlegging av eksperimentering, kreativitet og måling for å oppnå mål. Og kan også dele de samme beregningene: økt engasjement, økt konvertering og økt kundebevaring. Den viktigste forskjellen mellom dem er omfanget av målene.

En tradisjonell markedsfører vil kanskje ha et bredt fokus for å bygge merkevarebevissthet, mens en Growth Hacker vil sette definerte, oppnåelige mål for å nå et spesifikt resultat, som å øke sosial deling med 50%. Men felles for de begge er vekst!

I oppstartsbedrifter kan Growth Hacking være noe du implementerer i markedsføringsteamet ditt, mens i større organisasjoner har du kanskje en egen vekstavdeling som jobber på tvers av funksjoner.

Hvordan starte med Growth Hacking?

Lag et produkt, og sørg for å forsikre deg om at folk vil ha det (og ikke minst er villige til å betale for det). Dette gir deg data som kan skape forståelse for de viktigste kjøperpersonlighetene og du kan målrette veksttaktikkene dine deretter.

Oppdater produktet ditt jevnlig, og få tilbakemeldinger fra kunder så du vet du er på rett vei. Følg med på utviklingen i markedet, samtidig som du markedsfører produktet for å fremme vekst. AB-testing og optimaliseringsteknikker for konvertering er avgjørende for effektiv Growth Hacking.

Hvordan kan du ta i bruk Growth Hacking i din bedrift?

Growth Hacking-strategier omhandler ofte: innholdsmarkedsføring, produktmarkedsføring eller annonsering.

Innholdsmarkedsføring kan være en rimelig måte for å spre ordet om produktet ditt. Og noen gode aktiviteter for å gjøre dette er:

 • Å starte en blogg, hvor du lager verdifullt, delbart innhold (som denne bloggen)
 • Lage innhold i sosiale medier
 • Podcaste
 • Kjøre webinarer
 • Kjøre konkurranser og giveaways
 • Få influencere eller mikromarkedsførere til å gi en omtale av produktet ditt
 • Bruke e-postmarkedsføring for å bygge en sterk forbindelse med brukerne
 • Forbedre innholdets synlighet med SEO
 • Å bli oppført på relevante markedsplasser og nettsteder

Hvis du vil fokusere på produktmarkedsføring, og gjøre produktet ditt mer attraktivt, bør du kanskje gjøre noe av dette:

 • Utnytte FOMO (Fear Of Missing Out) ved å bruke et system som kun gir tilgang til inviterte
 • Gjøre brukerens prosess morsommere og tilby belønninger (som gratis varer, frakt eller rabattkoder)
 • Tilby insentiver for henvisninger, som gagner henviserern og den ny brukeren (verv en venn)
 • Affiliate markedsførrng, som også vil benytte innholdsvekst-taktikker

Growth Hackers kan også bruke sosial reklame og PPC-annonsering (pay-per-click) for å markedsfører virksomheten.

Kilder:

Growth Hacking

What is Growth Hacking?

Growth Hacking Explained: What Is It and How Can It Benefit You

En kommentar om “Fundamentet til sterk vekst – Growth Hacking

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *