Organisk og betalt søk – hva er best?

Vi googler alt. Hele tiden. Det er vårt nye leksikon. Alltid tilgjengelig, på nett. Før var alt alfabetisk, men hva som gjør at navnet på din bedrift havner øverst på søkeresultatet har ingenting å gjøre med selve navnet lenger.

Hva må du gjøre for å havne på toppen? Hvordan får du mulige kunder til å ha et større ønske om å velge deg fremfor en konkurrent?

Du tror kanskje at det er tilfeldig? Neida. Det handler om organisk og betalt søk, spesielt om SEO, SEM, hvor mye du er villig til å betale og hvor god du er til å utforme triggende annonser.  

Bilde hentet fra unsplash.com.

Search Engine Marketing (SEM) er en form av digital markedsføring som handler om å lede trafikk til et nettsted via søkemotorer som Google og Bing gjennom ulike prosesser. En kan benytte Search Engine Optimizing (SEO) eller betalt søk og pay-per-click (PPC) som et virkemiddel for å ha god markedsføring i søkemotorene.

Hva er betalt søk?

Betalt søk handler om å annonsere i søkemotorene for å få god synlighet, og en vanlig type annonsering er Pay-per-click-annonsering (PPC) hvor du betaler for trafikken du får til nettsiden din. Da betaler du Google eller Bing for å ha annonsen der og eventuelt for hvert klikk brukere gjør på linken din. Betalt søk går også under det vi kaller betalte kanaler.

Hva er organisk søk?

Om man ikke ønsker å betale store summer for å havne øverst på SERP (Search Engine Results Page) finnes det mange metoder å påvirke algoritmene og indeksene til søkemotorene, og det er dette organisk søk handler om. SEO er en stor del av dette, og er en fellesbetegnelse for ulike tiltak som vil forbedre synligheten din.

Dette gjøres ved å optimalisere både gammelt og nytt innhold på nettstedet ditt eller i de ulike kanalene bedriften din benytter. Ved hjelp av god optimalisering av dine egne kanaler, blir dette en del av dine fortjente kanaler i markedsføringsstrategien.

Ønsker du en ordentlig innføring i hvordan man jobber med god SEO har jeg oversatt en dybdeartikkel fra Backlinko, Den ultimate guiden til SEO i 2020, som gir deg det fulle bildet av tiltakene mange benytter.

Bilde lånt av oktanoslo.no.

Hvordan kan du som markedsfører bruke dette?

Jeg skal ikke gå dypt inn på alle virkemidler og tiltak man kan benytte i SEO, siden jeg allerede har en guide på bloggen om dette, men jeg kan fortelle litt om resultatene det kan få for bedriften din:

Om du havner høyt på SERP-sidene eller på Position «O» skaper du gratis trafikk til nettstedet ditt eller din fysiske lokasjon ved å treffe relevante kunder som faktisk har søkt etter din tjeneste eller ditt produkt. Og dette gjør du uten store kostnader!

Position «O» er det Google kaller sitt nye toppsøkeresultat, som vi finner øverst på SERP (hvis Google har funnet et perfekt svar på det som søkes etter). Dette er ikke noe du vil få opp på hvert eneste søk du gjør på Google, men det er en perfekt mulighet for din bedrift å havne på Position «O».

Google ser etter innhold som er konkret, relevant og svarer på akkurat det som blir spurt etter. Om du klarer å sikte deg inn på dette og lage innholdet Google ser etter kan du sikre deg denne posisjonen, og få en gylden mulighet for organisk og fortjent markedsføring.

Og ikke minst er klikkfrekvensen til de øverste linkene på SERP er betydelig høyere enn de følgende plassene:

I motsetning til organisk søk, som kan ta lang tid å optimalisere og få resultater, er betalt søk en rask måte å bli synlig på. Med en annonsekampanje i Google Ads kan du være på første SERP på kort tid. Dette kan være spesielt nyttig om bedriften har en ny nettside eller nye produkter eller tjenester de vil markedsføre. Men du må fortsatt sørge for godt innhold på nettsiden som svarer på brukerens søk.

Organisk søk handler i hovedsak om å jobbe med nøkkelord som blir søkt etter og å tilpasse innholdet til å være relevant for disse nøkkelordene man ønsker å fokusere på, men det er også dette betalt søk baserer seg på.

Når du jobber med betalt søk er dette noe du burde tenke på:

1. Søkeordsanalyse
2. Budgivningsstrategi
3. Annonseutforming
4. Ekskluderinger
5. Search Term Report

Søkeordsanalyse

Hvilke søkeord vil du «kjøpe» synlighet på? Nøkkel- og søkeordene som gir høyt volum, lav konkurranse og er relevant for din bedrift og brukere vil gi det det ideale søkeordet.

Budgivningsstrategi

Det er budet ditt og hvor mye du er villig til å betale som kan avgjør om annonsen din vises. Men husk at penger betyr ikke alt, og at dette også avgjøres av kvaliteten på innholdet ditt. Er kombinasjonen av dette god vil du få høyere rangering på SERP.

Bud + Quality Score = Ad Rank

Når du setter bud i Google Ads kan du velge automatisk eller manuell budgivning. Googles automatiske budgivning setter budene for deg basert på AI og maskinlært tilpasning. Men vet Google om salgskampanjen du skal ha neste uke? Nei, kanskje ikke. Da kan det lønne seg å benytte manuell budgivning hvor du legger inn dine egne bud. Dette gir deg god kontroll over kostnadene og det er tross alt du som har best innsikt i dine egne kampanjer og behov.

Det kan være hensiktsmessig å kombinere begge budstrategiene, og jobbe med de litt om hverandre for å få best mulig resultat.

Annonseutforming

Hvordan skal du få målgruppen inn på siden din? Med en godt utformet annonse. Annonsen skal trigge klikk til siden din, si noe om hva man kan forvente å finne på siden, inkludere søkeord, call-to-action og viktige selling points som kan skille deg fra konkurrentene.

Budskapet ditt bør være relevant og tilpasset gjennom hele året, så du kjører ulike kampanjer basert på årstider eller bedriftens kampanje- eller markedsføringsplan, samt bransje-salg som Black Friday og julesalg om dette er relevant for din bedrift.

Eksempel på utforming av annonse i Google Ads.

Ekskluderinger

Du bør også tenke på hvor du ikke ønsker å være synlig. Dette er like viktig som hvor du ønsker å være synlig, fordi alle søkeord er ikke lønnsomme. I Google Ads kan du legge inn negative søkeord som du ikke ønsker at annonsen din skal trigge på.

Search Term Report

Search Term Report i Google Ads er en gullgruve for vedlikehold og optimalisering av annonsene dine. Denne rapporten gir deg oversikt over søkeord som faktisk har trigget annonsen og brukere, og kan hjelpe deg med å finne nye, bedre eller mer lønnsomme søkeord å fokusere på. Husk at målet med annonsene er å gjøre det lett for kundene å konvertere til deg og din bedrift.

Hva er best? Organisk eller betalt? Konklusjonen kan en vel si at er en god kombinasjon, fordi både organisk og betalt søk har hver sine fordeler og ulemper – men kombinert gir de gode resultater for enhver bedrift! Jobb målrettet med begge taktikkene for å få høyest mulig effekt!

Takk til Anders Mamen og gjesteforeleserne Håkon Njøten (Høyskolen Kristiania) og Hannah Haraldsen Lindelien (Inevo) for en spennende forelesning om akkurat dette, og god innføring i hvordan man jobber med dette i praksis.

Kilder:
https://blogg.oktanoslo.no/seo-vs-sem-hva-er-forskjellen
https://inevo.no/blogg/google-ads-for-nybegynnere/

En kommentar om “Organisk og betalt søk – hva er best?

  1. Hei Marte! Gratulerer med et meget godt blogginnlegg. Du skriver meget godt, har god oversikt over tema, god struktur på innlegget og klarer å fange leseren. Dette er et meget godt innlegg. Ikke vær redd for å dele dette med nettverket ditt på LinkedIn! Keep up the good work.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *