Å starte nettbutikk uten et grunnlag

Dette innlegget er skrevet sammen med min eksamenspartner Kristin Myhrmoen.

På starten av semesteret fikk vi vite at vi skulle lansere vår helt egen nettbutikk med egne produkter eller tjenester. Hvordan skulle vi løse dette? Hva må til for å få til dette? Ingen av oss har erfaring med å drive nettbutikk, hvordan en kjøre annonser, skaffer trafikk til nettsiden og analysere trafikken.

Vi har hver vår bakgrunn, og ulik erfaring. Jeg har erfaring som grafisk designer og studerer nå Markedsføring og salgsledelse. Kristin har jobbet med interiør de siste 3 årene og studerer Kreativitet, innovasjon og forretningsutvikling. Hva skal vi liksom selge?

Valget falt på plakater. Egendesignede plakater. Og jeg tror vi har bygd på våres kunnskap og erfaring på en god måte.

Sett opp en nettbutikk. Beskriv hvordan dere tenker å håndtere logistikk, markedsføring og kundeservice. Loggfør prosessen. Lag en digital strategi. Analyser nettbutikken.

Wow. Jeg har gjort lignende oppgaver før, men ikke på bar bakke. Ikke så omfattende. Og ikke uten å ha gått igjennom teorien bak prosessen på forhånd.

Dette ble den største utfordringen med denne oppgaven. Vi vet jo ikke hvordan vi gjøre noe av dette.

Jo, vi har jo satt opp en nettside tidligere, både på studiet og før vi begynte å studere. Vi kan å sette opp et domene og webhotell. Det kan vel ikke være så annerledes å sette opp en nettbutikk?

Heldigvis var det ikke det, men likevel så var det ikke helt likt. Vi tok i bruk Shopify til nettbutikken vår, men det har vi aldri brukt før og her dukket det opp masse rare funksjoner vi aldri har vært borti før.

Det var én del av oppgaven.

Oi, dette ble litt mye. Hvordan skal vi få til dette og følge med på forelesning hver uke – og jobbe? OG denne bloggen vi skal oppdatere?

Tidsstyring har vel kanskje vært vår svakhet i denne oppgaven. Vi har hatt altfor mye å gjøre, selv med hjemmestudier under en pandemi. Å ha forelesere som har en litt annerledes lærestil enn hva vi er vandt til satte oss litt ute av spill, og vi måtte på egenhånd finne ut av alt selv. Vi fikk jo ikke spurt medstudenter på vei ut av forelesningssalen heller, for forelesningssalen var jo hjemme i stua.

Men som vi har lært! Både ved hjelp av disse foreleserne som ber deg «Google det», gjesteforeleserne som forteller oss om erfaringer fra å jobbe med akkurat dette i praksis og ved å Google det.

Og som vi har Googlet! ALT!

(vi har brukt pensumbøkene litt og da…)

Hvordan man kobler opp Shopfiy og Google Analytics. Hvordan man jobber med e-postmarkedsføring. Hva skal vi egentlig skrive i disse e-postene? Hva er egentlig SEO? Hvordan kjører man annonser gjennom Facebook? Betalingsløsning ja, det må vi også ha.

Vi har prøvd og vi har feilet. Og vi har lykkes. Nettbutikken er oppe. Det er siste uken av semesteret og siste innspurt på oppgaven gjenstår, og litt analysering av data – men nå vet vi hvordan vi gjør alt! (eller så bare Googler vi det igjen)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *